Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Dr. Lőkös István képes leírás - Felnémet.tlap.hu
részletek »

Dr. Lőkös István - Felnémet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felnemet.tlap.hu » Dr. Lőkös István
Keresés
Találatok száma - 6 db
A horvát irodalom története

A horvát irodalom története

Egerben élő irodalomtörténésznek, a debreceni egyetem tanszékvezető professzorának, Lőkös Istvánnak a tollából született meg a történelem első magyar nyelvű horvát irodalomtörténete. A szerző legfőbb kutatási területe a horvát, a szlovén és a szerb irodalom, általában a délszláv literatúra és a hozzá fűződő magyar irodalmi kapcsolatok, valamint a magyar felvilágosodás irodalma. Számos tanulmány, magyar és világirodalmi főiskolai jegyzet után 1974-ben látott napvilágot Hidak jegyében című tanulmánykötete, amelyet 1984-ben a Magyar és délszláv irodalmi tanulmányok című testes könyv követett.

Átölelő szivárvány

Átölelő szivárvány

Lőkös István egri születésű irodalomtudós ifjúkoráról, szellemi felnőtté válásáról ad hírt az egri Gonda Kiadónál megjelent, Gonda Zsigmond és Hubai Gruber Miklós ál-tal szerkesztett könyv, melynek címe: Átölelő szivárvány. A jeles professzor szellemi fejlődése a kristálynövekedést idézi. Felnémeten, fel-nevelő falujábana tisztelet és szeretet jegyében tanulta meg a rend és pontosság kö-vetelményét, a mértéktartást, a minőségre törekvést: a holtig tanulás eszményét. Ak-kor még nagy tisztelet övezte az iskolát, a tanítók munkáját; nem szakadt szét ennyi-re a család, az iskola és a társadalom; nem uralkodott el ennyire a mennyiség a mi-nőség felett. Nem folyt ilyen gyors ütemben a világ dehumanizálása... Felnémeti és egri tanítói és tanárai nagy erkölcsi megbecsülésnek örvendtek, a bizalom légkörében felelősen, hivatástudattal előhívták tanítványaikból a bennük meglévő lehetőségeket.

Horvát irodalmi kapcsolatok diplomatája

Horvát irodalmi kapcsolatok diplomatája

Elismert irodalomtörténészként tartják számon Horvátországban is az Egerben élő dr. Lőkös Istvánt, aki hosszú évtizedek óta ápolja a két ország kulturális kapcsolatait és hagyományait. Az irodalomtudományok professzora - egri főiskolai oktatói tevékenységét követően - csaknem két évtizeden át dolgozott a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, ahol az utolsó tíz évben az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék vezetője volt. A hetvenéves korában nyugállományba vonult szakember - a zágrábi egyetem hungarológiai tanszékének vendégprofesszoraként - napjainkban is aktívan foglalkozik a közös kulturális gyökerek kutatásával, ezen belül pedig a magyar és a horvát irodalom kapcsolatának feldolgozásával.

Írások, cikkek Dr. Lőkös Istvánről

Írások, cikkek Dr. Lőkös Istvánről

Nyelvlecke a fiumei vonaton - Szilvás István írása Kávéházi beszélgetés Dr Lőkös Istvánnal (1999) - Egriport: Ács Egy felnémeti monda változatai - Részlet Lőkös István: Átölelő szivárvány c. könyvéből Mozaikok Felnémet hiedelemvilágából - Részlet Lőkös István: Átölelő szivárvány c. könyvéből Mozaikok Felnémet múltjából - Részlet Lőkös István: Átölelő szivárvány c. könyvéből

Lőkös István könyvei

Lőkös István könyvei

154 db könyv található az antikvarium.hu oldalain, amelyet Lőkös tanár úr írt. A könyvek megvásárolhatók. Sajnos az 'Átölelő szivárvány' című kötet nincs a listán. Ha valakinek megvan és eladná nekem, értesítsen az ann55@freemail.hu e-mailcímen.

Lőkös tanár úr 80 éves

Lőkös tanár úr 80 éves

Dr. Lőkös István (Eger, 1933. november 10.) magyar irodalomtörténész, szlavista, nyugalamzott egyetemi tanár, az irodalomtudomány kandidátusa (1984) és doktora (1995). A Zágrábi Egyetem hungarológiai tanszékén vendégprofesszor. A Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Bizottságának tagja. Életpályája: Szülei: Lőkös Dániel János és Szendrei Mária voltak. 1953-1957 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-orosz szakos hallgatója volt. 1957-1959 között az egri Közgazdasági Technikum tanára volt. 1959-1985 között az Egri Tanárképző Főiskola irodalomtörténeti tanszékén tanársegéd, adjunktus, docens volt. 1985-1994 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának összehasonlító irodalomtudományi tanszékén volt docens, 1988-2003 között tanszékvezető, 1994-2003 között pedig egyetemi tanár. 2000 óta a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagja. Kutatási területe a magyar felvilágosodás irodalma, valamint a horvát, szlovén, szerb irodalmak, a dél-szláv és a magyar irodalom kapcsolatai

Tuti menü