Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Felnémet képes leírás - Felnémet.tlap.hu
részletek »

Felnémet - Felnémet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felnemet.tlap.hu » Felnémet
Keresés
Találatok száma - 14 db
750 éves Felnémet - A kő marad

750 éves Felnémet - A kő marad

A Felnémeti Civil Kerekasztal szerevezésében emléktáblát avattak, illetve emlékkövet állítottak és szenteltek fel pénteken a késő délutáni órákban a 750 éves Felnémet lakói és vendégei a Hősök parkjában. A cudar időjárás ellenére jópár érdeklődő kísérte figyelemmel a jubileumra felállított emlékkő és tábla avatását. A felszentelés után Gál Sándor tartott rövid ünnepi beszédet, Wass Albert sorait idézve kijelentette: a kő marad!

A felnémeti ravatalozó története

A felnémeti ravatalozó története

A Felnémeti Római Katolikus Egyházközség 1999. februárban egyszemélyes alapítványt hozott létre az Egyházközség tulajdonában levő temetőben egy felekezeti hovatartozás nélkül használható ravatalozó és urnatemető építése, sírhelyek kialakítása, a szükséges parkolók és infrastruktúra létesítésének céljával. Az Alapítvány induló vagyona 50.000,- Ft... A nyertes pályázó és a tervek készítője az Egri Építész Iroda Kft. volt Thoma Emőke vezetésével...

Civil szervezetek Felnémeten

Civil szervezetek Felnémeten

Agria Polgárőr Egyesület Béke-telep Rehabilitációjáért Egyesület Berva-völgyi Óvodásokért Alapítvány Felnémeti Derűs Alkony Nyugdíjas Közhasznú Egyesület Felnémet Kultúrájáért Alapítvány Felnémeti Temetőért Alapítvány Pásztorvölgyi Iskoláért Alapítvány Magyar Vásár Kulturális Egyesület Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoportja Paraaqua Alapítvány Segít a Város Alapítvány SZETA Egri Alapítványa Tűzliliom Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület

Eger-Felnémet térképe

Eger-Felnémet térképe

Egri út Szarvaskői út Kovács Jakab út József Attila utca Pásztorvölgy út Pirittyó utca Felvégi utca Alvégi utca - Béke utca Tárkányi út Sánc utca Bervai út Telepi utca Hársfa utca Bervai lakótelep stb. Eger északi városrésze, Felnémet 1960 előtt önálló település volt, és eredetileg volt egy Egri út nevű utcája. Ez az utcanév Egerhez csatlakozás után is megmaradt. Így adódik az a furcsa helyzet, hogy egyes embereknek ilyen a levélcíme: Eger, Egri út ...

Fel-Német régmúltja

Fel-Német régmúltja

Fel-Német régmúltja. (Forrás: Pallas Ngylexikon). Fel-Német nagyközség Heves vármegye egri járásában..., ...nevét egy 1261-iki adománylevélben már említik...., Később a törökök teljesen elpusztították.

Felnémet körpecsétje

Felnémet körpecsétje

2008.12.05: Festménykiállítás volt a Felnémeti fiókkönyvtárban. Ennek egyik képe ' Felnémet körpecsétje'. A fesménykiállítás Jeles Teréz, természetfestő alkotásaiból készült. A fotók kiállítás megnyitójáról, a kiállított képekről és Felnémet körpecsétjéről készültek.

Felnémet története

Felnémet története

Település- és tájtörténet 1. rész (A következő részek Felnémet honlapján olvashtók). Az Eger mellett fekvő, ma már Egerhez tartozó Felnémet település nagy történelmi múltra tekint vissza. Ma is békés falusi emberek lakják, annak ellenére, hogy a falut az 60-as évek elején Egerhez csatolták. A község az őskorban is lakott hely volt, ezt az Eged hegyen található őskori barlangok s azokban az emberi kézimunkára valló nyomok bizonyítják. A római korból származó érméket is találtak a község területén, a honfoglalás korából azonban nincs tárgyi emlékünk. Az első írásos említés, mely Felnémetről szól, 1261-ből...

Felnémeti temető

Felnémeti temető

A területnek leírás kellene a Wikipédián. A bejegyzés és a térkép megvan. Ki vállalja a bejegyzés elkészítését? Üzenjen a szerkesztőnek!

Hegynevek Eger és Felnémet körül

Hegynevek Eger és Felnémet körül

A hegynevek mint névadók Eger és Felnémet földrajzi neveiben. Az egri Honismereti és Helytörténeti Füzetek sorozat 3. és 4. számában 1972-ben jelent meg Eger és Felnémet földrajzi nevei címen a 3. számban a Külterület nevei, a 4. számban a Belterület nevei. A dolgozat tulajdonképpen adattár, mely utal a természeti jellegre, a térszíni formákra, művelési ágra, egyes esetekben a művelési ágváltozásra. Az adattár feldolgozása, a nevek rendszerezése eddig nem történt meg. Erre most ez az első kísérlet, amikor az egri és felnémeti határ meghatározó hegyeit névadóként próbálom bemutatni. Például: Agyagos, Almár, Bajusz, Berva, Cinege, Eged, Pap-hegy, Ráchegy, Tiba... (Készítette: Fekete Péter).

Hirdetés
Megújult a felnémeti fiókkönyvtár

Megújult a felnémeti fiókkönyvtár

A vaskályhától a távirányítós ablakig... Megújult a felnémeti fiókkönyvtár! 2006 őszén jött a hír, és 2009 tavaszán átadásra került a korszerűen felszerelt, új fiókkönyvtár. '...mit jelent nekem s az itt élőknek a megújult könyvtár: a kulturált kiszolgálóhelyiségek, a korszerű világítás, a modern technika, az ide tervezett bútorok, és a leglátványosabb elem, a galéria, melynek beépített vitrinjében ott van egy kis múlt Felnémet életéből, a régi kiállítások emlékéből.'

Mészkőbánya

Mészkőbánya

A most is működő hatalmas, legalább 7 szintes kőfejtőben szürkésfehér, helyenként sárgás triász korú mészkövet fejtenek. A mészkő akár 5 métert is elérő repedéseit A kőfejtő Eger-Felnémetről érhető el, a főútról a Felsőtárkányra vezető útra kell térni, innen a vasúti átjáró után balra lekanyarodó aszfaltúton érhető el a bánya. A Berva-lakótelepet messze elhagyva, az OMYA Kft. táblánál balra fordulva még 1 km-t kell haladni a kőfejtő portájáig.

Római Katolikus Templom

Római Katolikus Templom

Felnémet plébániatemploma. Római Katolikus Templom. Középkori templom helyén építtették Erdődy Gábor és Barkóczy Ferenc püspökök, 1715, illetve 1746-1750 között (építész: Giovanni Battista Carlone). A berendezés jelentős része - a fő- és mellékoltár, a szószék - szintén a 18. század közepén készült. Az orgona 1896-ban (Rieger Testvérek), a falképek a 20. század második feléből valók. A templom védőszentje Szent Rozália. A templom búcsúja szeptember 4-ét megelőző vagy azt követő vasárnap.

Urnafal Felnémeten

Urnafal Felnémeten

195 fülkét tartalmazó urnafalat avattak a Felnémeti temetőben. A szertartást Szabó József Béla plébános, címzetes esperes végezte. A meglehetősen kevés temetkezési helyek számát hívatott növelni a szakadó esőben megáldott urnafal, mely a 2005. augusztusában átadott ravatalozóhoz tartozik. Az építmény hármas tagolású, teljes egészében szürke gránitból készült és a temető főbejáratával szemközti ravatalozó épülete melletti dombon található.

Utcakereső

Utcakereső

https://www.google.com/maps/ oldalon beírod azt, hogy Eger-Felnémet és a keresésre (nagyító-ra) kattintva megkapod Felnémet térképét. Szűkítheted a keresést, ha a fentiek után még utcanevet is írsz.Nagyíthatod a kapott térképet, majd visszakicsinyítheted. Ezután a kis emberre kattinva és húzva az egeret, ahol leteszed az emberkét, ott megjelenik egy háromdimenziós kép az helyről. Forgathatod és körülnézhetsz. A világ bármely tájára ellátogathatsz ilyen módon: megnézheted a tervezett kirándulásod, nyaralásod helyszínét, a barátod lakóhelyét, anélkül, hogy oda kellene utaznod, ha számodra ismeretlen helyen kell megjelenni, előzőleg tájékozódhatsz, stb.

Tuti menü