Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Felnémet linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Átölelő - Dóra [2. oldal]
részletek »

Felnémet képes leírás: Átölelő - Dóra [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: felnemet.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 197 db
Átölelő szivárvány

Átölelő szivárvány

Lőkös István egri születésű irodalomtudós ifjúkoráról, szellemi felnőtté válásáról ad hírt az egri Gonda Kiadónál megjelent, Gonda Zsigmond és Hubai Gruber Miklós ál-tal szerkesztett könyv, melynek címe: Átölelő szivárvány. A jeles professzor szellemi fejlődése a kristálynövekedést idézi. Felnémeten, fel-nevelő falujábana tisztelet és szeretet jegyében tanulta meg a rend és pontosság kö-vetelményét, a mértéktartást, a minőségre törekvést: a holtig tanulás eszményét. Ak-kor még nagy tisztelet övezte az iskolát, a tanítók munkáját; nem szakadt szét ennyi-re a család, az iskola és a társadalom; nem uralkodott el ennyire a mennyiség a mi-nőség felett. Nem folyt ilyen gyors ütemben a világ dehumanizálása... Felnémeti és egri tanítói és tanárai nagy erkölcsi megbecsülésnek örvendtek, a bizalom légkörében felelősen, hivatástudattal előhívták tanítványaikból a bennük meglévő lehetőségeket.

Autóbusz és nehézgépjármű alkatrészek kereskedelme

Autóbusz és nehézgépjármű alkatrészek kereskedelme

A K-Szektor Trade Kft. családi vállalkozás, amelyet apa és fia 1995. december 22-én alapított. A K-Szektor Trade Kft. Egri Telephelye északkelet Magyarországon, a gyönyörű történelmi város, Eger közelében található. A vállalat elődjét 1951-ben alapították, és 1992-ig Finomszerelvénygyár volt a neve. 1992-ben az állami tulajdonú vállalat Berva Rt. néven részvénytársasággá alakult. A gyárban kezdetben hadiipari termékeket gyártottak. 1955-ben kezdődött a polgári termékprofil kialakítása - kerékpárok, motorkerékpár- és autóalkatrészek, mopedek, orvosi fecskendők, kávéfőzők, stb. gyártása...

Az Eged hegy a Hajdúhegyről

Az Eged hegy a Hajdúhegyről

Az Eged hegy, vagyis a Nagy-Eged Eger felett magasodik, 536 m a legmagasabb pontja. A kilátóból szép kilátás nyílik Egerre és Felnémetre. A hegy délies fekvése, különlegesen kedvező éghajlata miatt szőlőművelésre kiválan alkalmas. Itt terem a híres Egri Bikavér alapanyaga. A kilátó autóval is megközelíthető, Egerből a Noszvaj felé vezető országútról a nagyüzemi szőlőtáblák mellett. Könnyű megközelíthetősége miatt Európa-szerte a sárkányrepülők egyik legjobb gyakorlótereként ismerik.

Az egri borvidék

Az egri borvidék

Ezen az oldalon olvashatók Fajcsák Attila, néprajzkutató írásai: "Hiedelmek és szokások az egri szőlők és pincék környékén" és "A borvidék központja: Eger" Az írás végén megtalálható az Egri Borút Egyesület címe, telefonszáma és egyéb adatok, pl. az egri borvidéken megtalálható főbb szőlőfajták, az egri borvidék jellegzetes borfajtái.

Bélapátfalvi Apátság

Bélapátfalvi Apátság

Az apátság román stílusban megépített temploma nemzetközileg is elismert műemléki és történeti nevezetesség. Védőszentjeként a Nagyboldogasszonyt tartják számon. A 781 m magas Bél-kő lábánál, egy erdős-ligetes emelkedésen fakadó forrás (Háromkút) mellett található Magyarország egyedüli épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, amely 1232-ben épült. A Bélkő hegy aljában, és az egri egyházmegye tulajdonában lévő Háromkútról (Trium Fontium) nevezett és a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt ciszterci apátságot az 1232. május 16-án keltezett alapítólevél tanúsága szerint II. Kilit egri püspök alapította. II. Kilit Bél nemzetségből származott, és a középkorban Bélháromkútnak nevezett apátságot alighanem családi monostornak szánta.

Bélapátfalvi Apátság a Wikipédián

Bélapátfalvi Apátság a Wikipédián

A 781 m magas Bél-kő lábánál, egy erdős-ligetes emelkedésen fakadó forrás (Háromkút) mellett található Magyarország egyedüli épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, amely 1232-ben épült. A monostor, amely a templom mellett állt, már korábban megépült. A késő román stílusban épült templomot a 14-15. században gótikus stílusban átépítették. A nyeregtetős, háromhajós és kereszthajós templom torony nélkül épült. Nyugati, főhomlokzatán nyílik a nagyméretű, bélletes kapu a főhajón, afölött található a rózsaablak, a jobb oldali mellékhajóba pedig a laikus testvérek bejárata nyílik. Keleti végéhez a 18. században kontytetős, barokk sekrestyeházat építettek. Az apátság román stílusban megépített temploma nemzetközileg is elismert műemléki és történeti nevezetesség. Védőszentjeként a Nagyboldogasszonyt tartják számon.

Berva moped 1957

Berva moped 1957

Az egri Berva, az egyetlen nagyobb sorozatban gyártott hazai moped története. Az Eger Felnémeti városrészében székelő Finomszerelvénygyár 1951-ben haditechnikai termékek gyártásával kezdte működését. 1953-tól kezdve azonban civil termékek, pl. kerékpáralkatrészek és orvosi fecskendők is megjelentek a termékpalettán. Urbach László, a Mátra motorkerékpárok egykori gyártója, aki a Dongó segédmotort is kifejlesztette, éveken át nyaggatta a Kohó- és Gépipari Minisztériumot moped ügyben. Végül az a megoldás született, hogy a VT50 jelű, 49 cm3-es, 1,8 lóerős kétütemű motort Székesfehérváron, a Vadásztölténygyárban, míg a komplett mopedet a Finomszerelvénygyárban állítják elő. 1957-ben elkészültek az első Berva prototípusok, s 1958-ban megindult a sorozatgyártás. Eleinte a moped 5200 forintba került. A gyártás kezdetén nem volt kürt felszerelve, kerékpárcsengő helyettesítette.

Berva Rt.-ről

Berva Rt.-ről

Hírhedt cégek és celebek az APEH adóslistáján: Az adóhatóságnak március végén 1742 vállalkozás tartozott. A cégek között továbbra is sok a neve szerint kereskedelmi, szolgáltató társaság, de gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető. A tartós adósok között van többek között az egri BERVA Finomszerelvénygyártó Rt is... Az APEH tartósan tartozók listájára került a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt... A magánszemélyek között továbbra is megtalálható a tartós adósok listáján az énekes Lang Györgyi, a celeb Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta neve.

Berva/Panni

Berva/Panni

Praktikus és népszerű közlekedési eszközök voltak a motor- és pedálhajtást egyesítő kétkerekűek, a mopedek. A futómű tervezése és gyártása, valamint a kis jármű készre szerelése az Egri Finomszerelvénygyár (Felnémet) feladata volt. A BERVA mopedből több, mint 60 ezerpéldány készült az 1968-62 közötti években. A BERVA moped nőies testvérgépeként került fejlesztésre és gyártásra a 20'-os kerekekkel és esztétikus burkolólemezekkel szerelt, egyszemélyes robogó. A pedálos hajtás lehetősége itt természetesen elmaradt, a motort kézi berántókar segítségével lehetett elindítani. A másfél lóerős motorblokk csak ennyiben különbözött a BERVA kétsebességes blokkjától. A sebességfokozatok kapcsolása a kormányról, bowdenhuzalok közvetítésével történt. A PANNI törperobogók fejlesztését és gyártását a Csepeli Kerékpárgyárban végezték, bár 1960-tól, iparszervezési megfontolásból a PANNI gyártása is a BERVA mellé, az egri Finomszerelvénygyárba került át. Az összes gyártott mennyiség nem érte el a 20 ezer darabot.

Hirdetés
Bükki Nemzeti Park

Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nermzeti Park központja Felnémeten található, a régi plébánia épületében működő természetvédelmi hivatal. A plébánia épületét kibővítették, felújították, így hazánk első hegyvidéki nemzeti parkja, amely 1977-ben alakult, tevékenységét fontosságának megfelelő környezetben végezheti.

Civil szervezetek Felnémeten

Civil szervezetek Felnémeten

Agria Polgárőr Egyesület Béke-telep Rehabilitációjáért Egyesület Berva-völgyi Óvodásokért Alapítvány Felnémeti Derűs Alkony Nyugdíjas Közhasznú Egyesület Felnémet Kultúrájáért Alapítvány Felnémeti Temetőért Alapítvány Pásztorvölgyi Iskoláért Alapítvány Magyar Vásár Kulturális Egyesület Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoportja Paraaqua Alapítvány Segít a Város Alapítvány SZETA Egri Alapítványa Tűzliliom Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület

Cukorbetegek Egri Egyesülete

Cukorbetegek Egri Egyesülete

Képviselő: elnök Jakabné Jakab Katalin, elnökhelyettes Balogh Lászlóné, Farkasné Juhász Margit (ált. aleln., Pálkovács Gáborné (titkár)

Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület

Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület

A Felnémeti Derűs Alkony Nyugdíjas Közhasznú Egyesület 2008.március 14-én lett bejegyezve, azóta folyamatosan működik. Fő tevékenysége Felnémet hagyományainak ápolása, nyugdíjasok összefogása, rendezvények szervezése és lebonyolítása családias hangulatban. A nyugdíjas egyesület hagyományőrzője Felnémeti Népdalkör nevét viseli, ami a megalakulásunk óta folyamatosa nűködik. Eddigi legmagasabb elért eredményünk a Ködellik a Mátrán országos minősítés ezüst fokozat.

Derűs Alkony Nyugdíjas Klub

Derűs Alkony Nyugdíjas Klub

Szervezet céljai: Nyugdíjas állampolgárok szociális segítése, gondozása, továbbá Eger, felnémeti városrész kulturális hagyományainak megőrzése, ápolása. Alakulás éve: 2008 Irányítószám: 3300 Szerv ezet székhelye (település): Eger Cím: Kovács Jakab u. 102.

Disznótoros Fesztivál 2012

Disznótoros Fesztivál 2012

Nem kell a jó disznótorosért falura, elég lesz Felnémetre menni. Sült vér, orjaleves és a kihagyhatatlan hurka és kolbász - a hétvégén mindenkit várnak az I. Felnémeti Disznótoros Fesztiválra. A disznóvágás hagyományainak felelevenítésével rendezik meg az I. Felnémeti Disznótoros Fesztivált a hétvégén. Bájitalfőző versennyel, János-áldással, nótával várják az érdeklődőket a vidám eseményre a Pásztorvölgyi Általános Iskolában. A falusi disznóvágás felelevenítésének gondolata Rázsi Botond alpolgármester fejéből pattant ki, aki a városrész képviselője is.

Dobó István Vármuzeum

Dobó István Vármuzeum

Eger Magyarország egyik legkedveltebb idegenforgalmi célpontja. A műemlékekben gazdag északkelet-magyarországi település gyógyvizei és borai is világhírűek. Már az első magyar király, Szent István püspökséget alapított itt 1001-1009 között, melynek védelmére 1248-tól kezdődően kővár épült... A XVI. században a török hódítások Magyarországot is elérték, melynek az ország fővárosa is áldozatul esett. A törökök 1552-ben fordulnak az országrész egyik legnagyobb erőssége, Eger ellen. A kétezer fős védősereg közel negyvenszeres túlerővel szemben, öt heti ostromban védte meg a várat. A vár azóta a hazafias helytállás szimbóluma, s híre - Gárdonyi Géza történelmi regénye révén - a világ minden részébe eljutott. Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik.

Dóra Zoltán

Dóra Zoltán

Gyermekkoromat és az ifjúkor néhány évét a mai Egerhez tartozó Felnémeten, a Fűrészüzemben töltöttem. Szüleim lakása az üzem területén volt, ugyanis édesapámat az Egri Erdő-és Faipari Rt. majd a jogutód, az Észak-magyarországi Fűrészek alkalmazta. Magam is dolgoztam az üzemben mint diák a nyári szünetekben, az érettségi után pedig egy évig folyamatos munkaviszonyom volt itt. Amikor a felnémeti fűrészüzemben egykor használt szavak jelenttéstani magyarázatára kísérletet teszek, édesapámra és munkatársaira is emlékezem. Részlet Felnémet honlapjáról, Dóra Zoltán: 'Kiszorulóban lévő faipari szakszavaink' című írásából

Tuti menü