Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Felnémet linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Hegynevek - Kápolna [6. oldal]
részletek »

Felnémet képes leírás: Hegynevek - Kápolna [6. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: felnemet.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 197 db
Hegynevek Eger és Felnémet körül

Hegynevek Eger és Felnémet körül

A hegynevek mint névadók Eger és Felnémet földrajzi neveiben. Az egri Honismereti és Helytörténeti Füzetek sorozat 3. és 4. számában 1972-ben jelent meg Eger és Felnémet földrajzi nevei címen a 3. számban a Külterület nevei, a 4. számban a Belterület nevei. A dolgozat tulajdonképpen adattár, mely utal a természeti jellegre, a térszíni formákra, művelési ágra, egyes esetekben a művelési ágváltozásra. Az adattár feldolgozása, a nevek rendszerezése eddig nem történt meg. Erre most ez az első kísérlet, amikor az egri és felnémeti határ meghatározó hegyeit névadóként próbálom bemutatni. Például: Agyagos, Almár, Bajusz, Berva, Cinege, Eged, Pap-hegy, Ráchegy, Tiba... (Készítette: Fekete Péter).

HEOL linktár

HEOL linktár

Települési honlapok Közlekedési infók Oktatás: általánostól a főiskoláig Általános iskolák Középiskolák Közérdekű Szabad idő Ajánljon linket!

Heves Megyei Hírlap

Heves Megyei Hírlap

Ajánlás Az Axel Springer megyei lapját úgy ismertük meg, mint egy kiszámítható, korrekt hírforrást, amely segíti a helyi vállalkozásokat. Természetes volt számunkra, hogy amikor országos médiakampányt szervezünk, az Axel Springer portfoliójából választunk magazinokat, lapokat. Hiszünk benne, hogy a mai világban a nyomtatott sajtónak van a legnagyobb hitele, ezért örvendetes minden megjelenés számunkra az Axel Springer lapjaiban, legyen szó tudósításról, interjúról vagy hirdetésről. Jó szívvel ajánlom az Axel Springer nyomtatott és online kiadványait minden üzleti partneremnek, aki befektetni kíván a jövőbe.

Hírek a Pásztorvölgyiből

Hírek a Pásztorvölgyiből

A Pásztorvölgy fénye - a Pásztorvölgyi 3. legjobb iskola a megyében A TOP 100 legjobb magyar középiskola rangsorában a 71. az egri Pásztorvölgyi Gimnázium, Heves megyében pedig az el∓tilde;kel∓tilde; 3. helyezést érte el. Büszkék vagyunk az iskolánkra, az impozáns, szokatlan formájú, hófehér falú épületre is. Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. - írta Kazinczy, s ez az idézet tükrözi iskolánk szellemiségét is. A fiatalos lendület∓circ; iskolánk tehát kiemelked∓tilde; eredményeket mutat a tanulás, a sport és a diákélet sok más területén is. Büszkék vagyunk nemes, rangos, szép hagyományainkra, nyugodt környezetünkre, felkészült és összetartó tanárainkra, akik közös célért dolgoznak: nyitott, kreatív, felel∓tilde;s személyiség∓circ;, az élet kihív

Horgászat Egerszalókon

Horgászat Egerszalókon

Horgászati lehetőségek Felnémet mellett: Egerszalók község hévízforrásáról ismert település, a Bükkben Egertől 6 km-re található. A település másik nevezetessége a Laskó-völgyi víztározó, melyet a horgászok csak egerszalóki horgásztónak ismernek az országban. A tavon csónakból is lehet horgászni, valamint partról is jó eredménnyel kecsegtet a horgászat. Mozgáskorlátozott sporttársaknak külön horgászhelyet alakítottunk ki a tó egri oldalán, ahol a horgász gépkocsijával teljesen megközelítheti a vízpartot.

Horgászvizek Heves megyében

Horgászvizek Heves megyében

Alatka, Aldebrő, Eger-patak, Egerszalóki tározó, Felsőtárkányi tó, Lak-völgyi tó Bélapátfalfa, Ostorosi víztározó, Síkfőkúti tó, Tisza-tó, Verpeléti horgásztó, stb. Csak Eger-Felnémethez közelebbieket említettem.

Horvát irodalmi kapcsolatok diplomatája

Horvát irodalmi kapcsolatok diplomatája

Elismert irodalomtörténészként tartják számon Horvátországban is az Egerben élő dr. Lőkös Istvánt, aki hosszú évtizedek óta ápolja a két ország kulturális kapcsolatait és hagyományait. Az irodalomtudományok professzora - egri főiskolai oktatói tevékenységét követően - csaknem két évtizeden át dolgozott a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, ahol az utolsó tíz évben az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék vezetője volt. A hetvenéves korában nyugállományba vonult szakember - a zágrábi egyetem hungarológiai tanszékének vendégprofesszoraként - napjainkban is aktívan foglalkozik a közös kulturális gyökerek kutatásával, ezen belül pedig a magyar és a horvát irodalom kapcsolatának feldolgozásával.

II. Lecsófőző Fesztivál Felnémeten

II. Lecsófőző Fesztivál Felnémeten

Szeretném Önt, és kedves családját meghívni 2012. szeptember 1-jén Felnémeten, a Pásztorvölgyi Általános Iskolában megrendezésre kerülő II. Lecsófőző Fesztiválra. Kérem amennyiben el kívánnak jönni,úgy jelezzék, e-mailbe, vagy telefonon a belépők számát. Tisztelettel: Dósa Tibor Magyarország Királyi Főszakácsa Telefonszám: 06/70 539 7211 CSAPJUNK BELE A LECSÓBA!

II. Lecsófőző Fesztivál Felnémeten

II. Lecsófőző Fesztivál Felnémeten

Belecsaptak a lecsóba - lecsófesztivál Egerben Második alkalommal rendezik meg Egerben, a Felnémeti városrészben a lecsófesztivált. A rendezvény délelőtt 10 órakor kezdődött a Pásztorvölgyi Gimnázium udvarán. Miután a városrész plébánosa megáldotta a csapatokat, elkezdődött a főzés

Hirdetés
II: Disznótoros Fesztivál Felnémeten

II: Disznótoros Fesztivál Felnémeten

Kitűnő időben és nagyon jó hangulatban zajlott a II. Felnémeti Disznótoros Fesztivál. A Felnémeti Népdalkör és a Felnémeti Fúvós Zenekar közös fellépésére 11 órakor került sor a több száz vendég előtt. Az előadás végén a hagyományőrzők a közönség soraiból több személyt táncba vittek, a zenekar kitűnő játékára. Köszönet a rendezőknek, elsősorban Rázsi Botond alpolgármester úrnak, valamint a jelenlévő közönségnek, a Felnémeti Zenekarnak és a Felnémeti Hagyományőrzőknek. A délutáni órákban kóstolhattuk meg a böllérek által készített finom disznótorost...

Ipari Park Felnémeten

Ipari Park Felnémeten

Szeptemberre készül el a felnémeti ipari park! Javában zajlik Felnémeten az egykori mészkőőrlő bontása, jövő héten fölrobbantják a két, még álló épületet. A kivitelezők a közművesítésen is dolgoznak. A kilenc hektáros területen 17 kis- és középvállalkozás találhat új otthonra. A barnamezős beruházás közel félmilliárd forintba kerül, 223 millió forintot az Európai Unió áll - mondta el Habis László polgármester. Várkonyi György, az EVAT ügyvezető igazgatója a munkákról elmondta: az ipari parknak szeptemberre készen kell állnia a cégek fogadására. Néhány vállalkozás már érdeklődik..

Ipari Park térképe

Ipari Park térképe

Az Új Széchenyi Terv keretében, mintegy 446 millió forint projektösszegű- és 223 millió forint pályázati támogatással új ipari park létesül a Tárkányi út mellett, Felnémeten. A megvalósuló fejlesztés a remények szerint már idén ősszel fogadhatja az első betelepülőit, szerencsés esetben javítva így a foglalkoztatottak számát Egerben. A hivatalos sajtóközlemény ide kattintva olvasható el.

Írások, cikkek Dr. Lőkös Istvánről

Írások, cikkek Dr. Lőkös Istvánről

Nyelvlecke a fiumei vonaton - Szilvás István írása Kávéházi beszélgetés Dr Lőkös Istvánnal (1999) - Egriport: Ács Egy felnémeti monda változatai - Részlet Lőkös István: Átölelő szivárvány c. könyvéből Mozaikok Felnémet hiedelemvilágából - Részlet Lőkös István: Átölelő szivárvány c. könyvéből Mozaikok Felnémet múltjából - Részlet Lőkös István: Átölelő szivárvány c. könyvéből

Iskola

Iskola

1993-ban adták át Eger legújabb iskoláját a Pásztorvölgyi úton, a felnémeti városrészben. Az iskola a régi 11. sz. Általános Iskola jogutódjaként működik. Tervezője Thoma Emőke építész. "Iskolánk dinamikusan fejl˜d˜, fiatal, barátságos, családias hely, ahol a gyermek társ és a kolléga barát. Fontosak az eredmények, de még fontosabb egymás megbecsülése, így a munka együttmˆköd˜ légkörben folyik. Az 1993-as alapítás óta kitartást és következetességet követel˜ munkával, sok változást és jelent˜s b˜vülést megélve kivívtuk méltó helyünket Eger város, s˜t - bátran mondhatjuk - a régió oktatási térképén..." írja Rázsi Botond, az iskola jelenlegi igazgatója.

János Vitéz Panzió és Étterem

János Vitéz Panzió és Étterem

A panzió és étterem 2006. nyarán nyitotta meg kapuit Eger felnémeti városrészén, a 25-ös fő út mellett, de nyugodt környezetben. A szomszédban van Eger egyetlen gólyafészke! A panzió igényesen berendezett szobáival áll rendelkezésre, mely megfelelő kiindulópontot jelent a város és a régió felfedezéséhez. Éttermünkben a hagyományos magyar ízek mellett megtalálja a nemzetközi konyha számos remekét is, ételeinkhez a legkiválóbb egri borokat kínáljuk. Vállaljuk csoportok étkeztetését valamint családi, baráti rendezvények lebonyolítását. Terasszal és klímatizált belső teremmel várjuk kedves vendégeinket.

Jeles Teréz

Jeles Teréz

2009. június 26. A természet csodálatos arca bontakozik ki a "Szép a Mátra, szép a Bükk" című kiállításon, mely a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár galériájában látható. A ma délutáni megnyitón, Dr. Lőkös István irodalomtörténész mutatta be Jeles Teréz festményeit. A személyes élményeket visszatükröző képek kapcsán Jeles Teréz életútját boncolgatta, hogyan vezetett a művész útja a Nyírségtől Egerig. Jeles Teréz, a beregi táj népművészetét közelről, gyermekként ismerte meg. Az erdők, a hegyek világát azonban már a Mátra és a Bükk jelenti, hiszen régóta él Felnémeten, ezek közelségében.

Kápolna-Magtár

Kápolna-Magtár

Az egykori Felnémeten, a Templomdombon álló, földszintes, kontyolt nyeregtetős magtár. Pincéje egykor kápolna lehetett, keresztboltozatos, nyugati falában két reneszánsz sírkő. Az altemplomot 1716-ban említik először, mint 'alkápolnát' s Szent Rozália tiszteletére volt szentelve. A 18. században alakították magtárrá. Az épület rendkívül elhanyagolt, pusztuló. Alulról, felülről ázik, a 16. századi keresztboltozatos tér falai nedvesek, penészesek. Hasonlóképpen a faragványok, melyek állapota szakrestaurátori felülvizsgálatra szorul. A jelenlegi funkció méltatlan az épülethez.

Tuti menü