Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Műemlékek képes leírás - Felnémet.tlap.hu
részletek »

Műemlékek - Felnémet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felnemet.tlap.hu » Műemlékek
Keresés
Találatok száma - 6 db
Felnémeti Szent Rozália Templom

Felnémeti Szent Rozália Templom

Felnémet plébániatemploma. Középkori templom helyén építtették Erdődy Gábor és Barkóczy Ferenc püspökök, 1715, illetve 1746-1750 között (építész: Giovanni Battista Carlone). A berendezés jelentős része - a fő- és mellékoltár, a szószék - szintén a 18. század közepén készült. Az orgona 1896-ban készült (Rieger Testvérek), a falképek a 20. század második feléből valók.

Kápolna-Magtár

Kápolna-Magtár

Az egykori Felnémeten, a Templomdombon álló, földszintes, kontyolt nyeregtetős magtár. Pincéje egykor kápolna lehetett, keresztboltozatos, nyugati falában két reneszánsz sírkő. Az altemplomot 1716-ban említik először, mint 'alkápolnát' s Szent Rozália tiszteletére volt szentelve. A 18. században alakították magtárrá. Az épület rendkívül elhanyagolt, pusztuló. Alulról, felülről ázik, a 16. századi keresztboltozatos tér falai nedvesek, penészesek. Hasonlóképpen a faragványok, melyek állapota szakrestaurátori felülvizsgálatra szorul. A jelenlegi funkció méltatlan az épülethez.

Magyar Katolikus Lexikon - Felnémet

Magyar Katolikus Lexikon - Felnémet

Magyar Katolikus Lexikon > E > Eger-Felnémet Templomát 1261-ben említik először. A törökök 1596-ban elfoglalták. 1789-ben alapították újra. Mai Szt Rozália tp-át 1750-ben kezdték építeni barokk stílusban. Orgonáját 1896-ban a Rieger gyár építette. Harangjai (56 és 47 cm átm.) 1926-ban készültek (Szlezák László). A 81 cm átmérőjűt 1971-ben Gombos Lajos öntötte. Kegyura 1880: az egri érs. Anyakönyvei 1813-tól. - Plébánosai: Szakatich Péter, 1806: Bakay Ignác, Hagymássy István, 1823: Páts Antal, 1838: Szepessy József, 1858: Tabódy Péter, 1862: Balássy Ferenc, 1870: Lakatos György, 1883: Puchlin Kázmér, 1889: Hauszner Károly, 1891: Stipula József, 1897: Ziripolszky István, 1904: Simon Zsigmond, Riszely Imre, 1918: Süle János, 1952: Tóth Antal, 1953: Pásztor Kálmán. - 2. Szt Mária Magdolna pálos monostor. A falutól É-ra az Almár- és az Eger patak találkozásánál a kápt. birtokon 1346: Dörögdi Miklós pp. a kápt. hozzájárulásával a pálos remeték számára alapította. Tp-ot is épített. Malmai voltak az Eger és a Tárkány vizén, szőlői a környéken, birtokrészei Botondon (Mezőtárkány és Besenyő között) és Szalókon. 6 okl. maradt fenn a botondi birtokról. 1520: Csanádi Kelemen knk. beboltoztatta az addig vsz. gerendamennyezetes tp-ot és bővíttette a hálótermet. 1552: a törökök elpusztították, javait 1569: a r. bérbeadta. 1932: még megvolt a tp. hálóboltozatának egy címeres záróköve 1519. év

Régi Plébánia

Régi Plébánia

Az egykori Felnémet plébániája szabadon álló, L alaprajzú, földszintes épület volt, udvari homlokzatán beüvegezett szegmentíves nyílású tornác. Egytraktusos, oldalfolyosós, a Ny-i szárnyban boltozott helyiségek. Korábbi épület felhasználásával építtette Eszterházy Károly püspök. 1806-ban bővítették (építész: Povolni János) Az épület K-i végéhez nyaktaggal újabb épületrész csatlakozik, amelyet az 1990-es években emeltek. Ma a Bükki Nemzei Park irodaháza. Az épület csodálatosan rendben van, de műemlék jellege nem látszik.

Templomdomb a pincékkel

Templomdomb a pincékkel

A Szent Rozáia Templom Felnémet középpontábn egy magaslaton, a Templomdombon áll. A Templomdomb aljában pincék sorakoznak. Ezek a pincék, pincerendszert alkotva a törökök támadása, 1552 körül már léteztek. Az eltelt több száz év alatt pusztulásnak indultak, nem kis gondot okozva ezzel a városnak. A omlások elhárítása sok pénzt felemésztett. Ma néhány pincében vendéglátóhely, borozó működik.

Zsiliphíd

Zsiliphíd

Fedett zsiliphíd fából, ipari emlék, közlekedési emlék. Helye: Eger-Felnémet, Egri út A helybeliek által csak 'zúgó'-nak nevezett híd tulajdonképpen az Eger patak vizét terelte el a kallómalom felé. A Kallómalom utca őrzi a nevet. A kallómalom helyén ma a Tesco áruház található, a régi vízmeder helyén pedig az OBI áll. A műemléki védelem meg lett szüntetve. Ma már nem látható a híd: lebontották.

Tuti menü